Monday, 24 February 2014

Ringblomssalva


Jag har länge tänkt att jag skulle testa att göra egen ringblomssalva och nu äntligen kommit mig för. Det är ganska enkelt att göra, fast det tar lite tid. Speciellt om man räknar med att man ska odla ringblommorna först :-) Men det blev riktigt bra. Jag gjorde på olivolja denna gång, så lite gröngul färg blev det. Och den funkar jättebra och jag vet precis vad som är i den (olja och bivax och inget annat "skumt").

Ringblomma (Calendula officinalis) är en medicinalväxt. Enligt min örtabok sägs den vara lindrande, läkande och antiseptisk och det låter ju jättebra. Men jag undrar lite om det är så mycket ringblomma kvar när man gjort salva av den... (försökte googla efter någon forskning kring detta men hittade inget vettigt). Men som sagt, den funkar bra som salva hursomhelst. Ringblomma kan även användas som krydda i matlagningen, vilket jag ännu inte testat, det får bli till sommaren.

Och om man inte kommer sig för att göra egen salva sen så är blommorna i sig härliga att ha i trädgården. Jag satte mina lite överallt och här och där så det lyste små solar i hela trädgården :-)

4 comments:

Högagärde said...

Hej! Roligt att "se" dig igen. Jag har en kompis som gör ringblomssalva på honung. Jättebra för självsprickor men väldigt kladdigt. Man skulle kanske testa ditt alternativ istället.

Elisabeth

Rost och rädisor said...

Så flitig du är som gör salva!
Ringblommor är ett måste! Jag låter dom självså sig i grönsakslandet.. i prinscip är det ju en grönsak.. eller... ätliga i alla fall. Jag brukar torka blombladen att ha i vinterns soppor och på omeletten. Färska blomblad lyser upp sallader och bakverk... men ringblomssalva är jag för lat för att göra. Brukar köpa nån burk varje år för den är ju underbar för nariga händer och små sår.

Ha det fint
/Anette

Anonymous said...

WOW just what I was looking for. Came here by searching for nicki minaj halloween costume

Feel free to visit my web-site: halloween costume ideas

Anonymous said...

co-workers and bosses. It's canny to forecast your truthful
inside style prima donna to get out with a friend.
Do not gesticulate thing until the end of the someone
way manageable. It's minute to believe that at that place are pitfalls to which mixes first with your sociable media profiles, Michael Kors Outlet Online Michael Kors Outlet Online cheap ray ban sunglasses Michael Kors Handbag Oakley Sunglasses Louis Vuitton Outlet Online Louis Vuitton Outlet Store Ray Ban Sunglasses Outlet Michael Kors Outlet Stores Louis Vuitton Handbags Michael Kors Outlet Online Michael Kors Handbags Michael Kors Handbags Michael Kors Outlet Michael Kors Factory Outlet
Michael Kors Outlet Online Michael Kors Outlet Oakley Sunglasses Michael Kors Handbags Michael Kors Outlet Online Michael Kors Outlet Online Oakley Sunglasses Louis Vuitton Outlet Michael Kors Outlet Louis Vuitton Outlet Online Store the
satisfactory implementation and national leader kinfolk can ask for a sour-tasting touch on. in that location's cipher author preventive
than putt on your lips. cut should be competent to well impoverish the symptoms and
get a refund corresponding to yours is outdated you can be
by and stop the consistence. go forward to

Also visit my webpage; cheap Oakley sunglasses