Tuesday, 26 July 2011

Wild gardening

Ja, det har ju som jag nämnde blivit långt till marken, och dessutom tillräckligt jobbigt att bara spatsera omkring i trädgården och lukta på blommorna. Så i år får ogräset en riktigt chans.
Men när man tittar nogrannare med lite snälla ögon så ser man att många ogräs faktiskt är riktigt fina. Som hundkexen som väver in sig lite överallt, solgula smörblommor och maskrosor och ljusgröna kirskålsmattor. Det enda problemet är väl egentligen bara att de konkurrerar ut andra växter som man också gärna vill ha.

Det blir iallafall en lite vildare och mer ostram trädgårdskänsla när man låter endel "ogräs" få vara kvar. Jag tycker nog att det blir riktigt trivsamt ändå :-) Och så kan man ju tänka på att det är lite som att ha ostädat hemma när det kommer besök - de flesta tycker det är ganska skönt att se att det inte bara är så hemma hos sig... (speciellt barnfamiljer kanske ;-)

Självsådd förgätmigej bland astilbe-blad

Älgört är väldigt fint

Gärna som här blandat med lite höga gräs

Syns inte jättebra på bilden, men det var fint med hundkex och älgört bland ljusrosa rosor


Inte min snyggaste rabatt, men kanske kan bli.... ;-) Här har kirskålen fått breda ut sig bland randgräs och toppklocka som bägge växer likt ogräs

Kirskål

Nåt gräs som jag inte identifierat än, men det blir ganska höga vackra vippor som gör sig bra som bakgrundsväxt

Och så nåt som är likt åkernejlika, men inte riktigt... Fina är de iallafall

1 comment:

Cika said...

Visst kan det vara vackert när det vilda får ta över! Bilden med bänken och rosbågen var fin. Den sista blomman är Rödblära. Det växer massor av dem hos mig. Och de passar så bra bland nässlorna i skogsbrynet = ). /Cika