Friday, 5 July 2013

Jag och timotej


Timotej (inte gruppen!) är inte min grej. 

Timotej Phleum pratense är egentligen ett riktigt dekorativt gräs. Det är tyvärr också ett gräs jag är allergisk mot, så därför är jag inte helt förtjust i det. På bilden ovan är vi på utflykt och jag poserar med mina ofavorit-gräs i bakgrunden (notera att trädgårdsbrallorna är på även på utflykt ;-)Dessvärre är det ett av de vanligaste gräsen vi har och odlas som vallväxt. I byn där vi bor odlas det på var och varannan åker till glädje för alla hästar härikring.Funderar på s.k. hyposensibilisering/immunisering. Är ännu inte särskilt insatt, men om jag förstått det hela rätt så utsätter man sig regelbundet för det man är allergisk mot så att kroppen arbetar upp ett immunförsvar. Får kolla upp det mer.

På den Virtuella Floran http://linnaeus.nrm.se/flora/mono/poa/phleu/phlepra.html kan man läsa mer om detta gräs, bland annat

"Utbredning. Timotej är vanlig i hela landet utom
i fjälltrakterna där den förekommer mer sparsamt. "

En stuga i fjällen känns just nu ännu mer lockande än vanligt :-) 4 comments:

Lövkojan said...

Ja det är inte så kul det där, vet precis! Min ena son är allergisk mot just Timotej, eller var, ska jag nog säga för han och maken har gjort en sån där hyposensibilisering. Sonen blev otroligt mycket bättre, maken ganska mycket bättre. Men det är en lång resa, 3 år höll de på men väl värd tycker iaf mina grabbs:)

Ha en fortsatt fin sommar, kram Marie-Louise

Högagärde said...

Det måste vara jobbigt att vara allergisk.Det har jag sluppit, tack och lov.

Timotej är bra på åkrarna men jag blir bara så sur när jag får in det i trädgården. Då ser det fult och grovt ut i jämförelse med de andra gräsen.

Elisabeth

Hannele på Hisingen said...

vackert

Min plats i solen said...

Det är tufft det där med att vara allergisk mot något som det är lite svårt att skydda sig mot eftersom det finns precis överallt. Men det blev vansinnigt fina bilder iallafall. :)

Kram på dig