Friday, 4 June 2010

Åskväder och ogräs

Det är definitivt försommar nu - sporadiskt regnande och solsken. Åskväder och en väldigt vacker regnbåge fick vi dessutom!

Dessutom breder ogräset ut sig ohämmat. Detta är "gränsen" mellan trädgården och den mer vilda "woodland"-skogsbacken. Kirskål i mängder som synes. Tror att jag tillsvidare bestämmer mig för att det ska växa kirskål här istället för att försöka få bort det ("keep your friends close, but keep your enemies closer" typ ;-)

Brännässlorna är också i full gång. De är jag däremot lite mer sträng med och försöker verkligen bli av med det mesta av eländet. Lite vill jag ha kvar, till matlagning, nässle-vatten/gödning, fjärilar (som tydligen gillar nässlor) och till kompisen som har höns (de gillar tydligen torkade nässlor). Men hur jag än försöker så lär jag inte bli utan nässlor...

Dessutom kan ju lilje-konvaljerna få breda ut sig i skogsbacken istället - de höll nästan på att kvävas av alla nässlor när vi flyttade in, men nu blir det fler och fler varje år! Däremot verkar nån ha varit och gnagt på bladen...

I skogsbacken finns också dessa fina förgät-mig-ej:er, som brukar dyka upp lite här och där i trädgården - mycket trevligt!

I trappen ner mot bäcken växer nu bl.a. Ormbär (de är tydligen giftiga, men väldigt snygga tycker jag)

Och de här söta blommorna Rödblära, de brukar också poppa upp lite här och där - helt OK ogräs :-)

Lite bekymrad är jag över att även maskrosorna har börja hitta ner i "min" skogsbacke. Och jäklar så stora de blir för att hävda sig mot hallon, nässlor, rallarros och annat!

Vardagsrummet är fullt med tomater, gurka och annat som väntar på att få komma ut i växthuset. Måste dock fixa den trasiga rutan först och så får det gärna bli lite varmare om nätterna (det ska ju vara några "järnnätter" i mitten av juni, känns onödigt att köra värmefläkten alltför mycket än - de får "pryda" sin plats ett tag till). 

Kombinationen Rivning av hundbur och Utbyte av avloppsrör ledde till det här projektet. De gamla avloppsrören visade sig vara riktigt fina höganäs-keramik-rör, som fick bli till krukor i ett ödsligt hörn. Här ska planteras mer så småningom.

Har iallafall satt ner några av Trädgårdsirisarna i en kruka, i ett försök att få till en riktigt mager och torr plats, eftersom de tydligen trivs och blommar då (hittills har de aldrig blommat, trots att jag haft dem i flera år). Det och mycket annat kan man hitta på bloggen blomster-tips

3 comments:

Camilla said...

hallå i stugan!
Vilken vacker regnbåge!
Dottern är hos Mattz (brorsan)och Laila i Flurkmark och ska sova där i natt. Brorsan är ju trädgårdstokig och idag när jag pratade med Jennilie så var Mattz ledig och var ute och jobbade i trädgården. ÅHHH, vad jag saknade honom då! Vi följdes alltid åt på handelsgårdar och sprang ständigt hos varandra för att prata trädgård.
Tack och lov så kommer de ju ned i juli, men det är ju ändå inte samma sak! Synd att man inte kan ta med släkt och vänner när man flyttar..
Det där om Irisarna visste jag inte. I höstas grävde jag upp några irisar hos en kompis här och planterade dem hos oss. Idag såg jag att de hade knoppar! Vi har gjort upphöjda bäddar med rätt så sandig jord så tydligen trivdes de då! Ren tur faktiskt! Det jag däremot vet är att de ska planteras på en jordkulle grunt så att de köttiga hirozimerna (heter det så?) ska "bakas av solen".
Ha en bra kväll!

agge said...

Jättehäftigt foto ,det där med regnbågen .... Ogräs det finns det i utkanten av våran tomt också men ibland tycker jag att det är ganska mysigt med det "vilda" i närheten av trädgården. Jag har en hel del blommor, perenner och krukor men myser nog mest av liljekonvaljer, vitsippor,blåbärsriset mm mm., ja allt som växer vilt. Ångrar att vi inte sparade en del av skogstomten på baksida när vi flyttade hit men gjort är gjort.. Kram agneta

Anonymous said...

Du kan få lite ormrot av mig till din backe, de sprider sig massor och är ganska fina.

/Elin