Friday, 2 September 2011

Odlingsresultat 2011

Såhär gick det med odlandet i år.

Zucchini som jag testade för första gången funkade jättebra. Kul, fast jag är den enda i familjen som gillar dem (förutom då jag hade den i en kaka :-)


Smultron i mängder får vi, både vita och röda - härligt att gå och småäta på, och mysigt för barnen. Jordgubbar har vi också fått en del, men inte tokmycket. Funderar på att utvidga jurdgubbslandet nästa år. Jordgubbar är så gott!


Brysselkålen växer och växer, bladen har blivit rejält stora, men när ska själva brysselkålen komma? Snart kommer ju snön! ;-)

Ärterna har också vuxit på bra - också gott att småäta av. Även barnen tycker det är kul att plocka, men äter inte... Sen ska de grävas ner som gröngödsling (ärterna alltså :-). Röda linser och gula ärter däremot blev det ingenting av, men då har jag testat det ;-)

Och det här är mexikansk tagetes, som nu har blivit minst 1,50 m hög. Dock inga blommor än. De ska tydligen vara särdeles bra till att skrämma iväg diverse skadedjur.

Och så har jag ju vanlig tagetes också, som också ska hålla ohyra borta. Och så ser det fint ut :-)
Fänkålen däremot blev det inget alls av med. Några små strån stack upp från början, men de försvann sen.
Kronärtskockan ser faktiskt ut att ha en blomknopp på gång, fast den är nog lite sent ute ändå - bara att gilla läget, man ska tydligen inte odla kronärtskocka i zon 5. Den jag hade i växthuset fick nån ohyra på sig och blev utslängd.

Vårgyllen har jag fått mer än jag kan äta och den växer fortfarande på. Verkar inte vara intressant för sniglar eller annat heller. Rucola blev en hel del, men jag hade kunnat äta mer :-) Plocksallad, ingenting. Men fröna var nåt år gamla så just plocksalladsfrön kanske inte klarar det, annars brukar det inte vara nåt problem.

Morötter, lika lite som vanligt. Men barnen tycker ändå det är kul :-)

Gul lök - vet inte vad, men nån hade grävt upp dem och förmodligen smakat på dem... Så där blev det inget.

I växthuset har det vuxit en hel del tomater. Dessa, gula, hann faktiskt mogna också. De övriga är fortfarande gröna, och snart tar jag in dem så får de eftermogna i fönstret.Melon provade jag för andra gången, men nu får jag nog ge mig. Ungefär såhär stor blev den... alltså ca 2 cm i diameter, och när det dessutom blev ohyra även här gav jag upp och även den åkte ut.


Gurka funkar bättre som tur är. Oj, så lyxigt det är att kunna plocka en egen gurka och ha till frukostmackan :-) 


Även aubergine provade jag för andra gången, nu som förra gången slutade det med ohyra. Jag har sprayat och sprayat med såpvatten (så mycket starkare än så vill jag inte använda), men tyvärr. Aubergin får jag handla i affären i fortsättingen också. 


Störst av alla i växthuset var den här, min egensådda passionsfrukt. Inga blommor dock, men vackert bladverk. Idag blev den dock nerklippt och inplockad till huset. Det börjar så smått bli dags att avveckla i växthuset för i år.


Roligt var att den ena av vindruvorna faktiskt tittade upp till slut, trodde den hade dött i vinter. Men några druvor undrar jag om jag nånsin kommer att få... Boskoop glory´n har iallafall dött... Får försöka hitta nåt ännu härdigare. 


Med paprika är det lite lustigt, de som stått på balkongen i ösregn, stekande sol och blåst är de som ser bäst ut. De som har blivit bortskända i växthuset ser inte alls lika pigga ut... Så det ska jag minnas till nästa år. Förmodligen skulle även chilin mått bättre där...


Även katterna tycker det är trevligt i växthuset. Mysigt :-)

Däremot var de inte lika mysiga när de busade i trädgårdslandet och hade sönder fiberduken....


Posted by Picasa

1 comment:

Cika said...

Tack för kommentaren hos mig = )
Vad mycket du har provat på att odla..tråkigt att inte allt klarade sig! Men, vilken söt blomma det är på auberginen! Och vad trevligt med mycket smultron..det brukar ju barnen gilla!
/Cika