Thursday, 26 April 2012

Knäckepil Salix fragilis


På vår tomt har vi en jättestor knäckepil Salix fragilis. På tok för nära huset förmodligen (grenarna klonkar i takplåten när det blåser...) men den får mer än gärna stå kvar där i många år till! Redan nu på våren är den vacker med sina bulliga trädkronor och ännu bättre blir det framåt sommaren. Då spänner vi upp hängmattan  mellan knäckepilen och den ännu högre cembratallen och ligger där och blickar upp på lövtaket :-)


På http://linnaeus.nrm.se står att läsa:
"Knäckepil är ett stort träd som ofta har en mycket tjock stam med grov, svartaktig och djupt fårad bark. Kvistarna är kala och släta och bryts av mycket lätt. Bladen är långa, lansettlika och finsågade i kanten, blankt  mörkgröna och kala på båda sidorna..... Artnamnet fragilis kommer av latinets frangere (bryta) och betyder skör, namnet syftar på att kvistarna lätt bryts av." (jojo, hela gården är täckt av kvistar, som blir extra tydliga när de hamnar på snön! Mindre snyggt, men det får man väl ta då... ;-) )

Salix växer i de flesta jordar, bara inte alltför torrt. Det är ett relativt snabbväxande träd som tål beskärning bra. Knäckepil påträffas ofta vildväxande utmed åar och andra vattendrag och den har ju ett bra sätt att sprida sig - grenarna knäcks, färdas en bit med vattnet och en ny planta gror på nytt ställe.

Ha en riktigt härlig vårhelg! Bor du i Umeå-trakten tillbringar du förslagsvis helgen på Trädgårds- och Antikmässan på Nolia! :-)


6 comments:

Gunilla said...

Ett sådant träd har vi här på tomten också.
Det blir riktigt fint när det blir grönt. Annars är det ganska skört för grenarna går av så lätt.

Troligtvis så far jag på mässan i helgen. Hoppas få lite ideer.
Och inköp gör jag naturligtvis så det gäller att hålla hårt i plånboken:o)

Ha det gott
Gunilla

Ruben said...

Ett vackert träd! Det får ni vara rädda om!

Ha det gott!
/Ruben

Susie på Stjärnarve said...

Salix fragilis `Bullata´, alltså bollpil, hade vi två stycken i Stockholm. Jag tog ett skott och satt ut på ängen utanför för 15 år sen - det är nu ett stort träd. Så flyttade vi hit och jag satt en bollpil på yttertomten som dock inte trivdes i den torra jorden, så vi flyttade den.
Ett annat träd sågades ner och föll precis på bollpilen. Jag hade dock tagit några kvistar och satt i jorden och 3 av dom tog sig och flyttades återigen till yttertomten i höstas, men på ett ställe med bördig jord och mycket vatten. Nu håller jag tummarna....

Sofia said...

Härligt träd! Förstår att du vill ha det kvar....
Ha det gott!
Kram Sofia

Gardenhouse said...

Salix är ju som gröna sköna moln!
Förstår att du vill ha kavar det.
Jag vill också ha ett =)
Sov gott,
Sussi

Bibbi said...

Visst är pilarna fin! Vi tog skott från grannarnas träd som vi satte mot skogen. Oj vad de blivit stora:-) G vill kapa av dem i år men jag vill ha kvar så de kan bli underbara klätterträd till de blivande barnbarnen;-P

Va på trädgårdsmässan i går:-) Kul! Blev några små inköp hem till trädgården.

Kramen